Ruokapäiväkirja
Ennen vastaanottoa on suositeltavaa täyttää ruokapäiväkirjaa, mutta ilman sitäkin selvitään, jos sen pitämiseen ei ole mahdollisuutta ennen vastaanottoa tai päiväkirjan täyttö ei muuten huvita.

Ohje ruokapäiväkirjan täyttämiseen
Pidä ruokapäiväkirjaa vähintään kolmena päivänä, joista mielellään yksi viikonlopun päivä. Syö päiväkirjaa pitäessäsi tavalliseen tapaan ja täytä sitä mahdollisimman totuudenmukaisesti niin saat ruokapäiväkirjasta eniten hyötyä. Kun täytät ruokapäiväkirjaa:

  • Kirjaa ylös kellonaika, paikka missä söit, ruoka-aine/juoma ja ruoan/juoman määrä
  • Merkitse syöty ruoka ja juomat mahdollisimman pian ruokapäiväkirjaan, sillä ne unohtuvat yllättävän pian
  • Merkitse aterioiden lisäksi myös kaikki välipalat, napostelut ja maistamiset
  • Kuvaa ruokaa tai juomaa mahdollisimman tarkasti (esim.: lohikeitto, jossa kermaa, perunaa, porkkanaa ja parsakaalia; kahvi, tilkka maitoa ja kaksi palaa sokeria)
  • Jos kyseessä on valmisruoka, niin tuotteen kauppanimi on hyvä merkitä (esim. Keiju 60%, Reissumies, Atrian pinaattiohukaiset)
  • Kerro myös tuotteen rasvan, sokerin tai kuidun määrästä ja laadusta (esim. juusto 17 %; rasvaton, makeutusaineella makeutettu jogurtti)
  • Merkitse ruuan määrä painona, jos se on tiedossa (g) tai tilavuusmittoina (tl, dl) tai kappalemäärinä (viipale, purkki, lasillinen). Elintarvikevaakaa ei tarvitse kuitenkaan käyttää.
  • Jos haluat, voit kirjata ”Muuta”-sarakkeeseen syömiseen liittyviä tunnelmia, kokemuksia. (esim. oli kova nälkä, harmitti, ruoan jälkeen väsytti, myöhemmin oli vatsa sekaisin, söin vaikkei ollut nälkä)

 Esimerkki

Klo ja paikka

Mitä

Minkä verran

Muuta

06.30

kotona

kaurapuuro veteen

vadelmia

maitoa (rasvaton) puuron päälle

digestive keksi

kahvi + maito (rasvaton)

lautasellinen

1 dl

1 dl

 1 kpl

2 dl + 2 rkl

 

09.00

töissä kahvitauko

kahvi maidolla

ruisleipä , Vaasan ruispala

 Keiju 70%

salaatti

kinkku, ohuen ohut

2 dl + 2 rkl

1 viip.

1 tl

1 lehti

2 viip.

 

klo 12.00 lounas

työpaikkaruokala

riisiä

broilerin koipi

salaattia (salaatti, kurkku, tomaatti, paprika)

salaattikastike (öljypitoinen)

kotikalja

vesi

 

n. 2 dl

1 kpl

puolet lautasesta

                

1 rkl

1 lasi

1 lasi

 

 

 

klo 16.00

 

suklaapatukka

2kpl, 40+40g

Kova nälkä!

jne..