Raskausajan ravitsemuspähkinät

Hyvä ravitsemus raskauden aikana ylläpitää äidin terveyttä sekä turvaa sikiön kasvua ja kehitystä.  Nykyään tiedetään, että jo sikiöaika vaikuttaa lapsen myöhempään terveyteen, minkä vuoksi raskaana ollessa on tärkeää huomioida oman terveyden edistäminen –samalla vaikuttaa suoraan kehittyvän lapsen tulevaisuuteen. Muun muassa riittävällä välttämättömin rasvahappojen saannilla on merkitystä mm. lapsen hermoston ja näkökyvyn kehittymisen kannalta. 

Raskauden aikainen liiallinen painonnousu on tavallista ja mitä enemmän paino nousee raskauden aikana, sitä enemmän sitä yleensä myös jää raskauden jälkeen. Suuri painonnousu altistaa synnytyskomplikaatioille ja raskausdiabeteksen synnylle ja lapsen suurikokoisuudelle. Lapsen suuri koko ei suinkaan ole ylpeyden -vaan ennemmin huolen aihe.

Toisinaan raskauden aikainen painonnousu voi jäädä liian niukaksi erityisesti alipainoisilla ja runsaasti liikkuvilla naisilla tai voimakkaan alkuraskauden pahoinvoinnin vuoksi. Tämä voi johtaa sikiön kasvun hidastumiseen.

Myös imettämisen aikana hyvästä ravitsemuksesta on huolehdittava, koska äidin syömä ravinto vaikuttaa suoraan äidinmaidon laatuun ja siten lapsen saamiin ravintoaineisiin. Äidin ruokavalio vaikuttaa erityisesti rintamaidon C- ja B-vitamiinien määrään sekä rasvan laatuun.

 Ratkaisuja ravitsemukseen

Painotavoitteet ovat raskausaikana yksilöllisiä ja ruokavalio on suunniteltava tämän mukaisesti, toisinaan energiansaantia pitää lisätä, toisinaan rajata.

Monien vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve lisääntyy raskauden aikana. Monipuolisesti syövä terve äiti ei yleensä tarvitse raskauden aikana erityisiä muutoksia ruokavalioonsa, mutta jos äidin ruokavalio on syystä tai toisesta yksipuolinen ja puutteellinen, ravintoaineiden saantia kannattaa ensisijaisesti parantaa ruokavaliomuutoksin. Tarvittaessa ruokavaliota pitää  täydentää ravintolisillä. Vitamiinien ja kivennäisaineiden yliannostelu on haitallista tai jopa sikiölle vaarallista. Valmisteiden annostelu tulee suunnitella yksilöllisesti tarvearvion perusteella. Sikiön kasvun ja kehityksen turvallisuuden takaamiseksi myös eräiden ruoka-aineiden ja juomien käyttöä rajoitetaan raskauden aikana, tällaisia ovat mm. maksaruoat, hauki ja pastöroimaton maito.

Mikäli oma raskaudenaikainen ravitsemuksesi huolestuttaa, otathan yhteyttä!